Inspiration

Inspiration

Vi på Öbergs kan färg och kombinerar olika kulörer med hårda och mjuka material, stora och små mönster, raka linjer och runda former för att skapa perfekt imperfekt. Vi brinner för det enkla i inredning samtidigt som vi älskar att tänja på gränser och skapa banbrytande inredning.

Vi vill ge lite extra kärlek till G.A.D

För tjugo år sedan bestämde sig G.A.Ds grundare och formgivare Kristian Eriksson för att lämna Stockholm och IT-branchen för att flytta till Gotland. Drömmen fanns om att starta ett möbelföretag som tillverkade riktiga och hållbara möbler, byggda så som man gjorde förr, till motsats från marknaden som gick mot billigt och massproducerat. På den vägen bar det av och strax fanns ett eget snickeri i Hemse där fortfarande nästan all tillverkning sker. Snickerierna görs av massiv björk och ek av högsta klassning. De kompletteras med lokala naturmaterial som lammskinn och kalksten men även glas och stål som skapar spännande materialmöten med dessa.

Våra möbler och ting in action

Att vi har ett sådan brett sortiment med produkter som klär både väggar, tak och golv för att sedan fylla rummet med fina funktionella produkter är ingen slump. Vi på Öbergs ser helheten och hur olika produkter och ting förstärker varandra i en miljö. För att få den röda tråden är det då viktigt att förstå hur dessa kulörer, former och produkter ter sig. Detta projekt gjordes från en vit kanvas där vi fick möjligheten att skapa ett hem som både känns hemtrevligt, stilsäkert och personligt.

Snickeri hantverket på Gotland

I formgivningen finns hela tiden de dolda kvaliteterna i det finsnickeri som utförs. Går man innanför ytan på en möbel finns där alltid dessa egenskaper. Dold sinkning håller ihop lådor som glider på glidlister av det fetare träslaget bok. Putsade möten i fas för beslag, hopsättning med tappar, urval av trästycken med samma ådring och färg för en harmonisk möbel. Med massiva material och dessa tillverkningsmetoder kan en möbel alltid återställas till nyskick även efter många års användning. Styrkan ligger i att en G.A.D-möbel alltid drar blickarna till sig men aldrig är påträngande. Det är viktigt att designen håller stilmässigt såväl som funktionellt och passar lika bra i ett nuvarande som i ett framtida hem. Idag är det ingen som vet hur gammal en G.A.D-möbel kan bli. Men förvånas inte om bord, bänkar och soffor visas som exklusiva föremål på framtida kvalitetsauktioner. Inlämnade som arvegods.